4 Temmuz 2016 Pazartesi

Seboreik Dermatit Sebepleri Nelerdir?

Merhabalar!

Seboreik Dermatit denen illetten muzdarip olan bendeniz; bu blog ile kendimi ifade etme imkanı bulduğum için bahtiyarım.

Seboreik Dermatit nedir? konusunu daha önce işlemiştim. Fakat bu hastalık başımıza geldiği zaman ilk olarak sorduğumuz soru şudur "Allah'ım, neden ben?!"

Neden Ben? Evet; neden gün boyu mısır cips yeyip de kolayla banyo yapan zıpır ergen Gökmen değil de ben seboreik dermatit hastalığına yakalandım?

Seboreik Dermatit'in sebepleri neler? Neden Seboreik Egzama oluşur? Tesadüf mü?

Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki; Seboreik Dermatit hastalığının sebebi konusunda net bir cevap verilemiyor. 

Genel olarak söyleyebiliriz ki Seboreik Dermatit hastalığı stres ile yakından ilişkili.

Bana hekimi değil; damdan düşeni getir demiş Hoca Nasrettin. Ben de damdan düşen olarak Seboreik Dermatit'in olası sebeplerini sıralamak istiyorum.

Seboreik Dermatit'in Sebepleri -olabilecek- etmenler

1- Genetik Yatkınlık: Seboreik Dermatit'te genlerin rol oynadığını yadsıyamayız. Benim de anne tarafımda bu hastalık var. O yüzden bende bu illetin ortaya çıkması tesadüf değil.

Fakat genetik yatkınlığı, kader olarak görmek ve kaçınılmaz bir son olarak algılamak hata olur. Genlerin işleyiş mantığını anlamak gerekir. Eğer ailenizde Seboreik Dermatit varsa, sizde bu hastalığa bir meyil vardır diyebiliriz. 

Bu sizin illa Seboreik Dermatit hastası olacağınız anlamına gelmez. Eğer uygun ortamlar oluşursa, gerekli şartlar sağlanırsa, bu hastalığa yakalanma riskiniz normal insanlara göre biraz daha fazladır.

Fakat kesinlikle biliyoruz ki ailesinde Seboreik Dermatit olmamasına rağmen hastalığa yakalananlar vardır.

O yüzden bu genetik muhabbetini bir kenara bırakalım. Sonuçta Hz. Adem'e kadar götüremeyiz bu gen olayını.

2- Yoğun Stres: Stres konusunu blogta işlemiştim. Şunu diyebilirim ki, hastalıklarımızda stres denen vücut yükünün payı büyüktür.

Yoğun stres, hücrelerimizin işleyişini ve yapısını bozar. Yapıtaşı bozulan hatta ölen hücreler vücudumuzda bazı aksaklıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

Özellikle cilt hücrelerimiz, vücuttaki strese son derece duyarlıdır. Yüzde pullanma, kaşlarda pullanma, saçta ve alın çizgisinde kepek; basit kepek veyahut seboreik dermatit, yoğun stresli dönemlerimizde ortaya çıkan rahatsızlıklardandır.

Seboreik Dermatit hastalığınıza ilk yakalandığınız dönemi hatırlayın. Nasıl bir durumdaydınız? Yakın zamanlar ne/neler oldu da Seboreik egzama ortaya çıktı?

Eğer yoğun stresli bir zamanda bu hastalık başınıza geldiyse; stresi suçlamakta haksız sayılmazsınız. O halde üstesinden geleceğiniz şey stres olmalıdır. Stres probleminin üstesinden gelince Seboreik Dermatit hastalığınızın da azalıp geçtiğine şahit olacaksınız.

* Stresli olayın üstesinden gelmek için mümkünse yakınlarınızdan ya da uygun kişilerden yardım almayı deneyin. Sorumluluğunuzu paylaşın.

* Stresli olaydan kaçınamıyorsanız, ya da işiniz gereği sürekli bu tip stresli bir hayat yaşamaktaysanız kendinizi rahatlatma yöntemleri öğrenin. 

* Sizi rahatlatacak relaks müzikler dinleyin. Su sesi, kuş sesi, hafif bir klasik müzik emin olun size iyi gelecektir.

* En önemlisi de bu hayatın size bahşedilmiş en değerli şey olduğunun farkında olun. Hem kendinizi hem de çevrenizi değiştirebilecek güce sahipsiniz.

3) Yanlış Yaşam Tarzı

Bu konu uzun fakat benim gözlemlediğim kadarıyla hayat tarzımızda bazı değişiklikler yapmak bizi daha iyi hissettiriyor. 

Seboreik Dermatit hastalığına yakalandığınız zaman ne ile meşguldünüz, nasıl bir hayat sürüyordunuz? Bunu kendi kendinize düşünün.

Kendinizi suçlamayın. Geçmiş ile mücadele etmeyin. Sadece gerekli dersi alıp yola azimle devam etmeye çalışın. Ben öyle yapıyorum. Tavsiye ederim.

Gördüm ki ben çok fazla şeker tüketen bir kişiydim ve de tükettiğim şekerin hakkını verecek kadar hareket etmiyordum. Hareketsizlik ve dengesiz beslenme, benim seboreik dermatit hastalığına yakalanma riskimi arttırmış olabilir.

Nitekim düzenli spor yaparak mutluluk hormonu denen endorfin hormonu salgılarsınız.

Evet! Anti-depresanlara veya birçok psikaytrik ilaçlara para vermek yerine, bedava mutluluk hormonu salgılamak sizin elinizde.

* Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, hareket etmek vücutta mutluluk hormonu salgılanmasını arttırıyor. Bilirsiniz, özellikle Türk ailesinde ev içi kavga olunca babamız ceketini alır ve kapıyı çarpıp çıkar. Birkaç saat dışarıda dolanır. Sakinleşir ve eve gelir. Annelerimiz ise hareket etmez, otuduğu yerden iki saat dert yanar ama siniri bir türlü geçmez!

Acaba babalarımız hareket etmenin stresi azalttığını biliyor mu? Kim bilir!

O halde en azından yürüyün. Yürümeyi hafife almayın. Yürüyün, koşun, egzersiz yapın. Yeter ki hareket edin emin olun mutlu olacaksınız.

* Ayrıca beynimiz sandığınız kadar zeki değil. Sahte gülüşle bile mutluluk sinyali ve etkisi ortaya çıkıyor!

Yanlış okumadınız. Hiç mutlu değilsiniz fakat sadece yüz kasınızı oynatarak gülüyormuş gibi yapıyorsunuz. Evet, işe yarıyor. 

Tebessüm edin, gülümseyin, kahkaha atın. Bu üçü doğal antidepresandır. Hiç gülesiniz yoksa bile GÜLÜYORMUŞ GİBİ yapın.

Ve de son olarak unutmayın ki "yediğiniz şeysinizdir". Yani ne yiyorsan o'sun arkadaşım. Tavuk yiyorsan tavuksun, ot yiyorsan otsun. Ne bileyim :D

Şaka bir yana; gerçekten öyle. Bol şekerli ve katkı maddeli gıdalar yerine daha sağlıklı sebze-meyve ağırlıklı bir besin düzeni oturtmak Seboreik dermatit egzama sorununuza emin olun iyi gelecek.

4) Fazla Antibiyotik Kullanımı

Hap yiyen kadın, yakında sebore olcak
Aşırı antibiyotik kullanımı konusunda toplumumuzda bir uyanış başladı fakat yeterli değil. Doktorlar bile tam uyanmış değil. Gereksiz yere antibiyotik tüketimi vücudumuzdaki faydalı bakterileri yok ediyor.

Faydalı bakteriler yok olunca, bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Bağışıklık sistemi zayıf düşünce Seboreik Dermatit hastalığı ortaya çıkabiliyor.

Bağışıklık sistemi ile seboreik dermatit arasında güçlü bir ilişki var. 

Faydalı bakteriler ile bağışıklık sistemi arasında da güçlü bir ilişki var.

Ben yedi adet antibiyotik iğnesi vuruldum, gereksiz yere. Yani vücudumda iltihap vs. olmadığı halde antibiyotik aldım. Cahildim, aldandım. Ve üç ay içerisinde Seboreik Dermatit hastası oldum.

Kesinlikle antibiyotik ile Seboreik Dermatit arasında bir ilişki var. Yani ihtiyacım olan şey faydalı bakterileri yeniden coşturup bağışıklık sistemimi güçlendirmek.

Bunu da şu yazıda açıkladım: Kandida Diyeti

Evet, genel olarak ben; bendeki Seboreik Dermatit'in sebeplerini şu yukarıda yazdığım şekilde sıralıyorum.

Genetik yatkınlığımız olabilir, eyvallah ama yaşam tarzımız ile bu genleri kapamak bizim elimizde. Genetik demek kaderin bu demek değildir. 

Şifalar diliyorum!


2 yorum:

  1. Merhabalar!
    Ben de yaklaşık 10 yıldır bu illetle birlikte yaşıyorum. Nitekim ancak bugün bu hastalığın tıbbi adını tam olarak öğrendim: Seboreik Dermatit!!! Artık onu kendimden bir parça olarak kabul etmiştim ki; bir de internette bir araştırma yapayım dedim. Çünkü gittiğim doktorlar yalnızca egzema olduğunu söylüyor, stresten ve bir takım yiyeceklerden uzak durmamı tavsiye ediyorlardı -ki bu tavsiyeleri de ağızlarından zorla ben alıyordum. Ne yazık ki ilaç yaz tekmeyi vur ve yolla mantığı neredeyse tüm doktorlarımızda yerleşti. Böyle olunca kişi kendi kendine şifa aramaya başlıyor. Bereket ki bilgi çağında yaşıyoruz ve çoğu soru ve meraklarımıza yanıt bulabiliyoruz. Sizi açtığınız bu blogtan dolayı gerçekten takdir ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. İnanın bizim gibi aynı şeylerden müzdaripler için yolumuza ışık tutuyorsunuz. Şimdi gerçek anlamda yeni hayat arkadaşımı (seboreik dermatit) daha iyi tanıyabilir ve onu kızdırmamanın yollarını sayenizde keşfedebilirim. Teşekkürler ve bol şifalar...

    YanıtlaSil
  2. dayı süper blog olmuş yaaa bende yapıcam gül hastalıgı için seboreiklere öncülük yapman ne kadar güzel instigram gruplarıda kur

    YanıtlaSil

Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik Egzama. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Yükselen Gönderiler

Bütün Yazılar