27 Haziran 2016 Pazartesi

Meditasyon ve Stres Yönetimi

Merhaba değerli okuyucum!

Meditasyon yapan bebe
Bugün yine içten sıcak-samimi fakat laubali olmaya ramak kala ciddiyetini takınan bir yazı yazacağım. Az ve öz.

Biliyorsunuz ki bu blog genel olarak Seboreik Dermatit hastalarının bir umut ışığı olmak amacıyla kuruldu ve yazılar da ona göre şekilleniyor.

Günümüzde birçok hastalığın sebebi ve hastalığın seyrini kötüye götürücü faktör olarak "stres" suçlanıyor. İnsan bir müddet sonra afallıyor, yahu stres deyip duruyorsunuz da nedir bu "stres" ?

Stres Nedir Ya?

Bilgisayar kullanıcıları bilirler, CTRL ALT DELETE kombinasyonu ile görev yöneticisini açtığınızda; bilgisayarın güç kullanımı hakkında bilgiler görürsünüz. Bilgisayar kapasitesini ne derece zorluyor, neler olup bitiyor görürsünüz.

İşte kabaca stres tam olarak budur. Bilgisayarın stresi bu şekilde izlenir. Eğer bilgisayar çok stresliyse, kapasitesinden fazla iş yükü ile yüklenmişse; ısınır, fan hızla çalışır ve "vuuu" diye ses çıkarır; işlemler yavaşlar...

Bilgisayar için stresin yan etkileri bunlardır.

Peki insan, kaldırabileceğinden fazla yük ile yüklendiğinde ne olur? İlginçtir, insanın da ısısını değişimler olur, çok düşünüyorsa beyni zonklar, terler, kalp atışı hızlanır; vücudunda bir şeyler salgılanır ve huzursuzluk duyar. Boğulur. Seboreik dermatit olur. Seboreik dermatiti azar, kepekler fışkırır.

Stres sıfırlanmaz; bu ölüm demektir. Çünkü yaşamı devam ettirmek için vücut içinde belli oranda bir hareket-telaş olmalıdır, olur. Aynı bilgisayardaki gibi. Fakat aşırı stres, yan etkilere ve hastalıklara sebep olur.

Stresten kurtulmanın birçok yolu vardır. kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylemek istiyorum ki en stresli durum, zaman ile yarıştır. Zaman kısıtlamasının olduğu durumların neredeyse hepsi insanın stres oranını arttırır.

Ödev yetiştirmek, son gece sınava çalışmak, borcunu ödemek için 3 gün kalması, istediğin şeye anında sahip olmak istemek, randevuya yetişmek...

Aslında öncelikle, sizde neyin strese sebep olduğunu tespit etmenizde fayda vardır.

Örneğin ben fakülte binasından içeri girerken stres olduğumu hissederim. Bunun üzerine biraz düşündüğümde, kendimdeki aşağılık duygusunu fark ettim. Sanki ben bu fakülteye yakışmıyorum, herkes zengin ben fakir fikri beni içten içe stres ediyor-muş. Gördüğünüz gibi sizi strese sokan fikirlerin farkına hemen varamayabilirsiniz. Bu yüzden üzerine bir miktar düşünmek gerekir.

Meditasyon Nedir Pekiyi?

Sözü uzatmayalım: Meditasyon diye bir şey var, Türkçe'de tefekkür diyebiliriz buna. Yani bütün odağını dış dünyadan çekip sıyırıp kendi içine yöneltmek. 

Birçok meditasyon türünden bahsediliyor, meditasyon öğretimi için ücretler talep ediliyor, meditasyonların abartılı faydaları dolaşıyor ortalıkta. Aldanmayın. Meditasyon gayet açık, anlaşılır ve öğrenmesi kolay bir rahatlama ve öz disiplin yöntemidir.

Nasıl Meditasyon Yapılır?

Meditasyonun hikmeti çok, yapılan birçok araştırmaya göre stres düzeyinizi ve irade öz-kontrol düzeyinizi gerçekten arttırıyor ve yaşam kalitenizi belirgin şekilde yükseltiyor. Olay çok basit:

1- Sakin, sessiz, insandan uzak bir köşe bulun. (En zor kısım!)
2- Buldunuz mu? Helal olsun.
3- İnsansız köşenizde, sizi rahat ettiren bir yere oturup bağdaş kurun. (Bağdaş kurmak Türkün işi ;) )
4- Gözlerinizi yumun. (korkmayın ben buradayım)
5- Nefesinize odaklanın. Nefes alın-verin... alın-verin...
6- İşin püf noktası bu: hiç bir şey düşünmeyin, hiç hareket etmeyin, vücudunuzda oluşan kaşınmalara, gıdıklanmalara kulak asmayın. Kaşımayın bir yerinizi, put gibi durun.

Odağınız hep nefes alıp verişinizde olsun.

İlk dakikalar içinizden sadece "nefes alıyorum, nefes veriyorum" diyerek odağınızı arttırabilirsiniz.

Bir süre sonra bunu demeyi bırakın. Sadece nefesinizi alıp vermenize odaklanın.

İşte meditasyon bu kadar. İşin özü bu. İlk yapışlarınızda elbette uzun süre yapamayabilirsiniz. Sorun değil. Beş dakika yapmanız bile inanın çok büyük faydalar sağlar. Zamanla bu süreyi uzatmak elinizde.

Meditasyon böyle yapılır. Ardından stres azalmış olur. Meditasyon her gün yapılır ve hayat tarzı haline gelirse;

1- Öfke kontrolü
2- Stres kontrolü
3- İrade kontrolü

Sizin elinize geçer, geçtiğini hissedeceksiniz.

Denendi. Onaylandı. Şak! (mühür bastım da ordan çıktı bu şak sesi)



0 yorum:

Yorum Gönder

Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik Egzama. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Yükselen Gönderiler

Bütün Yazılar